View Monadiko.net

View Monadiko.Net

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Tristram Stuart - Avaaz: Συνταγή που θα ταΐσει όλο τον κόσμο!Το 1/3 των τροφών που παράγουμε καταλήγει στα σκουπίδια ενώ εκατομμύρια παιδάκια πεινάνε. Αλλά ένα απίθανο κίνημα μόλις πέρασε νομοθεσία που αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δωρίσουν απούλητα προϊόντα σε άπορους και άστεγους, και αυτή τη στιγμή η ΕΕ εξετάζει νέους κανόνες για την καταπολέμηση αυτής της σπατάλης. Ας φτάσουμε σήμερα το ένα εκατ. υπογραφές για να το καταθέσουμε στην ΕΕ και σε κυβερνήσεις του κόσμου:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Έχουμε τη συνταγή για να ταΐσουμε όλο τον κόσμο: αν σταματήσουμε να πετάμε το ένα τρίτο της τροφής που παράγουμε, δεν θα χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο νηστικά κάθε βράδυ.  

Έχουμε ήδη όλα τα απαραίτητα συστατικά: ένα απίθανο κίνημα στη Γαλλία μόλις πέτυχε να περάσει νόμο που αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα προϊόντα σε άπορους και άστεγους. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ ψάχνει τρόπους να απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ να ακυρώνουν τεράστιες παραγγελίες τροφίμων στο παρά πέντε. Και ο ΟΗΕ έβαλε στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ.   

Η χρονική συγκυρία είναι το παν για να πετύχει η συνταγή μας. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολιτικούς που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν νομοθεσία, αρκεί να τους στηρίξουμε με μία δυναμική κινητοποίηση. Ας πιάσουμε γρήγορα το ένα εκατομμύριο υπογραφές, για να υποβάλουμε το ψήφισμα στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ πριν αυτή κλείσει και να ξεκινήσουμε να πιέζουμε μαζί με συνεργάτες ανά τον κόσμο μέχρι να περάσουμε τους απαραίτητους νόμους. Πρόσθεσε το όνομά σου και στείλε τo ψήφισμα σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί ένα πιάτο φαΐ:

https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bNelPib&v=61741

Εδώ και 15 χρόνια, η οργάνωση που ίδρυσα, το Feedback, καταπολεμά σούπερ μάρκετ που πετούν αστρονομικές ποσότητες φαγητού. Στην Κένυα διαπιστώσαμε ότι περίπου τα μισά λαχανικά που καλλιεργούνται για σούπερ μάρκετ της Δύσης πετιούνται. Τους λένε ότι τα προϊόντα έχουν λάθος σχήμα ή χρώμα ή απλά ακυρώνουν ολόκληρες παραγγελίες την τελευταία στιγμή.

Έχω συναντήσει εργάτες που δουλεύουν για μεροκάματο μικρότερο των 2$ οι οποίοι δεν πληρώνονται καν όταν οι παραγγελίες ακυρώνονται. Έτσι, δεν μπορούν ούτε να ταΐσουν τα παιδιά τους ούτε να τα στείλουν στο σχολείο. Ακόμη, παραγωγοί αναγκάζονται να υπογράφουν συμβόλαια που τους απαγορεύουν να δωρίζουν τα περίσσια τρόφιμα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Στη Βρετανία είναι πια παράνομη τέτοια μεταχείριση των παραγωγών από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει ρυθμιστική αρχή που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες από παραγωγούς και μπορεί να βάλει πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 1% του τζίρου τους. Ήδη διερευνάται η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε και διευθυντές άλλων καταστημάτων.  

Ο ΟΗΕ έχει στόχο τη μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ, έως το 2030. Και ήδη υπάρχει κινητοποίηση. Η ΕΕ έχει ανοίξει διαβούλευση για να σταματήσει τις ανήθικες εμπορικές πρακτικές των σούπερ μάρκετ ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για μείωση των απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν δείξει το δρόμο ενώ πολιτικοί σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Ουάσιγκτον πιέζουν για αλλαγή. Τώρα είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε μία ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσουν τους νόμους που θα βάλουν τέρμα στη σπατάλη των τροφίμων. Πρόσθεσε το όνομά σου:


https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bNelPib&v=61741

Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό για την ανθρώπινη φυλή όσο η εξασφάλιση τροφής για κάθε μέλος της επάνω στον πλανήτη. Εάν τώρα ενώσουμε την παγκόσμια φωνή του Avaaz με αυτό το ελπιδοφόρο κίνημα που καταπολεμά τη σπατάλη τροφίμων, μπορούμε και να προσφέρουμε ένα πιάτο φαΐ σε όσους πεινάνε αλλά και να ελαφρύνουμε την τεράστια πίεση που δέχονται οι αγρότες και το πολύτιμο περιβάλλον μας.  
Με ελπίδα,
Tristram Stuart, με την ομάδα του Feedback και του Avaaz

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
Βάζοντας τέλος στην παγκόσμια σπατάλη τροφίμων -Putting a stop to global food waste (Feedback)
http://www.feedbackglobal.org/stopdumping  

Σουπερμάρκετ της ΕΕ υπαίτια για την καταστροφή τροφίμων στην Κένυα - EU supermarkets blamed for Kenya food waste (Aljazeera)
http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/02/2013222152652620999.html  

Το 1/3 των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια (EcoNews)
http://www.econews.gr/2014/02/28/trofima-spatali-skoupidia-112577/  

Υποχρεωμένα να χαρίζουν τα γαλλικά σουπερμάρκετ (Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/22/gallia-upoxrewmena-na-xarizoun-pleon-ta-adiatheta-trofima-ta...  

Η Ευρώπη στρέφεται προς την κυκλική οικονομία (EE)
http://ec.europa.eu/environment/news/efe/articles/2014/08/article_20140806_01_el.htm    

5 τρόποι να σταματήσουμε τη σπατάλη και να ταΐσουμε τους πεινασμένους - 5 Amazing Strategies to Eliminate Food Waste and Feed the Hungry (Time) 
http://time.com/money/3913386/food-waste-feed-hungry/

Το Avaaz είναι ένα κίνημα 41 εκατ. πολιτών απ'όλο τον κόσμο
το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη 'Avaaz' σημαίνει 'φωνή' ή 'τραγούδι' σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή ακολούθα μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2014-12-21 υπέγραψες το ψήφισμα "Στη μνήμη των παιδιών του Πακιστάν" χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email: 
Για να βεβαιωθείς ότι τα emails από το Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, παρακαλούμε πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email σου, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου επικοινώνησε μαζί μας ή αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις emails κάνε κλικ εδώ.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, παρακαλούμε μην απαντήσεις σ'αυτό το email. Αντ'αυτού, γράψε μας μέσω αυτής της σελίδας: www.avaaz.org/el/contact ή πάρε μας τηλ. στο +1-888-922-8229 (ΗΠΑ).Χορηγοί επικοινωνίας:
www.hellinika.gr

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι Σελίδες