View Monadiko.net

View Monadiko.Net

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εξελίξεις σχετικά με την «Πτολεμαΐδα V».Παραθέτω μερικές προτάσεις για τη δική σας συμμετοχή






Αγαπητοί Φίλοι,

Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις σχετικά με την «Πτολεμαΐδα V». Επίσης παραθέτω μερικές προτάσεις για τη δική σας συμμετοχή (υπογραφή στην έκκληση του Avaaz, ερωτήσεις στους βουλευτές μέσω του Vouliwatch) και την ενημέρωσή σας (δείτε άρθρο μας στο Protagon.gr και ένα δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στα χωριά του λιγνίτη).
-----------------
O υπουργός πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια για την «Πτολεμαΐδα V». Είπε ότι στηρίζει τη νέα λιγνιτική μονάδα, αλλά ότι θα επαναδιαγματευτεί το κόστος κατασκευής γιατί -όπως ο ίδιος τόνισε- είναι μεγάλο. (Σ' αυτό μας βρίσκει σύμφωνους!) Το τοπίο δεν ξεκαθάρισε: ορισμένοι βλέπουν ως θετική για το έργο τη στήριξή του, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπονοείται πάγωμα λόγω του κόστους. Πράγματι, οι αλλαγές στη διεθνή ενεργειακή και κλιματική πολιτική σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να βρει άλλη εξωτερική χρηματοδότηση (δημοσιεύματα αναφέρουν χρηματοδοτικό κενό για τη ΔΕΗ της τάξης των 400 εκ. ευρώ.)
Η κατάσταση φαίνεται ρευστή. Ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για μια συγκριτική αξιολόγηση της «Πτολεμαΐδας V» με εναλλακτικές λύσεις. Όπως σας έγραψα πρόσφατα, αυτές προωθούμε με την οικονομοτεχνική ανάλυσή μας «Καθαρές Εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V», που δείχνει ότι υπάρχουν πιο καθαροί και οικονομικοί τρόποι για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι όμως ανησυχητικό να προβάλλεται το σημερινό κόστος κατασκευής ως μοναδική σημαντική παράμετρος! Εξετάζοντας τον ορίζοντα ως το 2050 που θα λειτουργεί η νέα μονάδα, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα «πρόστιμα» CΟ2 (οι τιμές τους θα ανέβουν στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων), τον ανταγωνισμό από καθαρές μορφές ενέργειας (οι τιμές πέφτουν, επιτρέποντας σταδιακά ακόμα και την αυτοπαραγωγή από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος) και βέβαια το εξωτερικό κόστος για την υγεία (που δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται στα νούμερα…). Αυτές τις επιβαρύνσεις θα πληρώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές αν προχωρήσει η νέα μονάδα. Αλλά και θα βαρύνουν οικονομικά την ίδια τη ΔΕΗ.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας χρειάζεται επειγόντως μια ματιά που θα κοιτάξει χρόνια μπροστά. Αυτήν την ανάλυση ζητάμε από το νέο υπουργό. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συνάντηση μαζί του μες στις επόμενες μέρες και να του παραθέσουμε τα στοιχεία της μελέτης μας.
Ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις. Θα χαρώ να λάβω τις σκέψεις σας στο theo.nantsou@wwf.gr .

Φιλικά,

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς

===============

ΥΓ: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
- Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση του Αvaaz για το ίδιο θέμα.
- Μπορείτε να παρακινήσετε τους βουλευτές της επιλογής σας να απευθύνουν ερώτημα στον υπουργό, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Vouliwatch. Π.χ.: έχει λάβει υπόψη του την έκθεση του WWF που τεκμηριώνει την ύπαρξη φθηνότερων καθαρών εναλλακτικών στην «Πτολεμαΐδα V»;

Ενημερωθείτε περισσότερο:
- Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο των ενεργειακών μας συνεργατών, Νίκου Μάντζαρη και Μιχάλη Προδρόμου, που αναλύει την κατάσταση, προβληματίζεται και προτείνει.
- Ο συνάδελφός μου Ιάσονας Κάντας συνόψισε την εμπερία του για την ανθρώπινη πλευρά του λιγνίτη, σε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας.
-Διαβάστε περισσότερα για τον λιγνίτη στην Ελλάδα σήμερα στην ιστοσελίδα μας.

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι Σελίδες