View Monadiko.net

View Monadiko.Net

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

WWF Greece: Τελευταίες εξελίξεις για την «Πτολεμαΐδα V»


---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: Theodota Nantsou, WWF Greece


Αγαπητοί Φίλοι,

Σας γράφω τα νεότερα στην προσπάθειά μας για καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα. Ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η άδεια εγκατάστασης για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», δώσαμε στη δημοσιότητα την οικονομοτεχνική αξιολόγηση «Καθαρές Εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V». Στην έκθεση δείχνουμε -με νούμερα- ότι η ενέργεια που θα παράγει η νέα μονάδα μπορεί να καλυφθεί από καθαρές πηγές με αντίστοιχο ή χαμηλότερο κόστος. Με αυτό το δεδομένο, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Λαφαζάνη να μην δώσει την έγκρισή του πριν επανεξετάσει τα δεδομένα. Στο τέλος του μηνύματος θα βρείτε τρόπους για να ακουστεί η φωνή σας μέσω facebook, twitter ή email.
------------

Θα θυμάστε ότι πριν ένα χρόνο βάλαμε στο «στόχαστρο» τη σχεδιαζόμενη «Πτολεμαΐδα V», μια μονάδα με ορίζοντα λειτουργίας τουλάχιστον ως το 2050. Αφήνοντας κατά μέρος το υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, φαίνεται απίστευτο ότι για μια τόσο μεγάλη επένδυση δεν έχει γίνει τεκμηρίωση ούτε καν για το αν θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Μάλιστα όταν εκπονήσαμε οικονομετρική ανάλυση με τα νέα δεδομένα στα «πρόστιμα» ρύπων CO2, βρήκαμε ότι η «Πτολεμαΐδα V» πολύ πιθανό θα βγει ζημιογόνα. Μα τότε, γιατί να προχωρήσει;
Με σοκάρει η ακλόνητη πίστη ότι πρέπει να αποδεχτούμε το λιγνίτη με όλα τα κακά του γιατί «είναι δικός μας». Σίγουρα με τα οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα του 1960 ο λιγνίτης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα. Ισχύει όμως το ίδιο σήμερα;
Παιδευτήκαμε πολύ για να αναλύσουμε επιστημονικά τις σημερινές παραμέτρους στην αγορά της ενέργειας, καταλήγοντας στην έκθεση «Καθαρές Εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V». Προηγουμένως είχαμε μόνο ελπίδες κι όχι στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι σημερινές τεχνολογίες ΑΠΕ, σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας (που εξασφαλίζει ότι θα έχουμε ενέργεια ακόμα και τις ημέρες χαμηλής ηλιοφάνειας και νηνεμίας), μπορούν να παράγουν σε σταθερή βάση το ρεύμα της «Πτολεμαΐδας V», σε αντίστοιχο ή χαμηλότερο κόστος.
Με βάση την ανάλυση αυτή, ζητάμε από τη ΔΕΗ και το νέο αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την υλοποίηση του έργου, πριν προβεί σε μια κίνηση που θα μας «παγιδεύσει» σε ένα μονοπάτι ριψοκίνδυνο τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για μας. Ως τώρα καμιά συγκριτική μελέτη δεν έχει γίνει, το οποίο θεωρώ απαράδεκτο για μια τόσο μεγάλη και καθοριστική επένδυση! Μια τέτοια ανάλυση θα είναι προς όφελος της σωστής ανάπτυξης που θέλει να προωθήσει κάθε νέα κυβέρνηση.
Τις επόμενες μέρες θέλουμε να φέρουμε το ζήτημα στο προσκήνιο. Παρακάτω σας γράφω προτάσεις για τη δική σας συμμετοχή. Θα σας κρατήσω ενήμερους για σημαντικές εξελίξεις και θα χαρώ να λάβω τις σκέψεις σας στο theo.nantsou@wwf.gr.
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς
ΥΓ: Αν έχετε λογαριασμό στο Facebook, μπορείτε να ανεβάσετε τη συνημμένη φωτογραφία, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να πάρει θέση.
Αν έχετε λογαριασμό στο Τwitter, μπορείτε να στείλετε ένα από τα παρακάτω ερωτήματα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη ΔΕΗ και στον Πρωθυπουργό.
Τέλος, μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας με email με στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στο lafazanis@syn.gr και στον Πρωθυπουργό στο a.tsipras@parliament.gr ή at@syn.gr
_________
Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε email από το WWF, παρακαλούμε πατήστε εδώ 


--

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι Σελίδες