View Monadiko.net

View Monadiko.Net

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου
Συνέντευξη της Νιόβης Παυλίδου στο Thesstoday.gr:

Το Ποτάμι ρυθμιστής της "επόμενης ημέρας"

"Εφικτή η τρίτη Θέση για το Ποτάμι", τονίζει η Νιόβη Παυλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThessToday. Η υποψήφια βουλευτής με το Ποτάμι στην Α' Θεσσαλονίκης, επισημαίνει οτι οι πολίτες νιώθουν προδομένοι και αναζητούν ειλικρίνια και αποτελεσματικότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη δραστικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
1. Κυρία Παυλίδου οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο;
«Ο κόσμος νιώθει προδομένος από το παλιό πολιτικό σύστημα. Νιώθει ανασφάλεια γιατί διαπιστώνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τον οδήγησαν στο αδιέξοδο καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Δίχως νέες ιδέες, δίχως τόλμη, με μόνο κριτήριο να μην χάσουν τα προνόμια και την πολιτική τους καριέρα. Αυτό που διαπιστώνω εγώ από τις επαφές μου με τους πολίτες είναι ότι αποζητούν την ειλικρίνεια. Όσο σκληρή κι αν είναι η αλήθεια, θέλουν να ξέρουν αν οι θυσίες τους έχουν αντίκρισμα και αναζητούν ένα πολιτικό προσωπικό ικανό να τους δείξει το δρόμο για να βγούμε από το τέλμα. Θέλουν να εμπιστευθούν ανθρώπους που θα τολμήσουν να καταπολεμήσουν την αναξιοκρατία, που θα διατυπώσουν ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεν ψάχνουν ούτε μάγους που έχουν λύσεις για όλα, ούτε παντογνώστες που υπόσχονται οικονομικούς παραδείσους. Αποζητούν αλήθεια και αποτελεσματικότητα».
2. Η τρίτη θέση για το Ποτάμι την επομένη την εκλογών, είναι ο μεγάλος στόχος. Κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
«Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα δείξει την ωριμότητα που απαιτείται και θα επιλέξει ως τρίτη δύναμη το Ποτάμι ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να γίνει ο ρυθμιστής της «επόμενης ημέρας». Γιατί το Ποτάμι κινείται στο δρόμο της ορθής λογικής. Ο στόχος της τρίτης θέσης, παρά την πόλωση που επιχειρείται, είναι εφικτός. Γιατί, δεν θα κουραστώ να το λέω, οι πολίτες ψάχνουν πλέον ανθρώπους με καθαρό λόγο, δίχως εξαρτήσεις, που θα στηρίζουν τη δημιουργία και όχι τη διάλυση”.
3. Το Ποτάμι μπορεί να είναι ο ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων. To ζητούμενο στις 26 Ιανουαρίου είναι με ποιούς θα συνεργαστείτε και σε ποιά βάση;
“Το Ποτάμι διαθέτει την κουλτούρα των συνεργασιών. Η βάση όμως της συνεργασίας με στόχο πάντα να αποφύγει η χώρα το καταστροφικό ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών, δεν σημαίνει ότι εμείς θα γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Οι άνθρωποι του Ποταμιού δεν αποζητούν υπουργικές καρέκλες. Οι “κόκκινες” γραμμές μας είναι η διασφάλιση της παραμονής μας στην ευρωζώνη, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δικαιοσύνη, η ισονομία, η πλήρης απεμπλοκή του κράτους από συντεχνίες και πελατειακές σχέσεις, η προσέλκυση επενδύσεων και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας για να καταφέρουμε να δώσουμε δουλειά στον κόσμο. Για μας δεν υπάρχουν ούτε πράσινοι, ούτε γαλάζιοι, ούτε ροζ ή κόκκινοι πολίτες. Για μας η χώρα θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω της τον ζυγό του κομματισμού που την κράτησε στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια”.

4. Με δεδομένο ότι η ανεργία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα. Τι θα λέγατε σ΄ έναν άνεργο νέο, λίγες ημέρες πριν βρεθεί μπροστά από την κάλπη;
“Θα του έλεγα να στραφεί στην αλήθεια. Να μην λειτουργήσει με κομματικές παρωπίδες ούτε κινούμενος με βάσει την παραδοσιακή αντίληψη. Η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να υποκύψει ούτε σε λαϊκισμούς ούτε όμως και σε κινδυνολογίες. Η λύση της ανεργίας δεν έχει “μαγικές” συνταγές. Η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας θα προκύψει μέσα από τη στήριξη μίας υγιούς επιχειρηματικότητας, την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, λειτουργώντας εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις, εκεί όπου χαράσσονται οι γραμμές. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, δίχως διάρκεια για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς”.
5. Ο Στ. Θεοδωράκης δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της παιδείας. Ως πανεπιστημιακός τι πιστεύετε ότι πρέπει ν΄ αλλάξει άμεσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
“Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι για να γίνουν δραστικές τομές στην εκπαίδευση επιβάλλεται να χαράξουμε μία μακροχρόνια εθνική στρατηγική. Η παιδεία είναι το “μέλλον”. Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μας προετοιμάζουμε τους αυριανούς πολίτες. Θα πρέπει λοιπόν να τολμήσουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και να καταφέρουμε να διασυνδέσουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με την αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Παράλληλα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα κέντρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια καθώς και τα γραφεία σταδιοδρομίας ενώ θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για πανεπιστήμια που θα παραχωρήσουν χώρους για τη δωρεάν φιλοξενία επιχειρήσεων στις οποίες θα μετέχουν οι φοιτητές τους.”

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι Σελίδες