View Monadiko.net

View Monadiko.Net

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Πτολεμαΐδα: Σας χρειαζόμαστε!

Αγαπητοί Φίλοι,

Σας γράφω τις τελευταίες εξελίξεις για την «Πτολεμαΐδα 5».

Η έκκλησή μας για υπογραφές βρίσκεται πάντα στο www.wwf.gr/ptolemaida5 και στα αγγλικά στο www.wwf.gr/ptolemaida5en. (Αν τυχόν δεν έχετε δει τα προηγούμενα μηνύματα: χρειαζόμαστε την υπογραφή σας ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που σχεδιάζεται στην Πτολεμαΐδα. Γιατί; Επειδή μας δεσμεύει ως το 2060 σε ένα μονοπάτι ενέργειας που θα φέρει πολλή ρύπανση, μεγάλο οικονομικό κόστος και πολύ ανθρώπινο πόνο που μπορεί να αποφευχθεί!)

Το θέμα πήρε διεθνή διάσταση. Η Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance), μια ένωση 110 γερμανικών οργανώσεων, ζητά από την επενδυτική τράπεζα KfW (που είναι ο βασικός χρηματοδότης του έργου) να μην κάνει περιβαλλοντικά καταστροφικές επενδύσεις στην Ελλάδα! Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι αυτή η κριτική έρχεται από τους ίδιους τους Γερμανούς, παρόλο που η χώρα τους έχει να κερδίσει από την κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5». (Μέσω της τεχνολογίας που εξάγει προς την Ελλάδα, η Γερμανία κερδίζει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της - και μάλιστα χωρίς να πληρώνει το ανθρώπινο κόστος του λιγνίτη, που παραμένει αποκλειστικά δικό μας.)

Η βρετανική Greenpeace τονίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες σταματούν σιγά-σιγά να επενδύουν στην παλιά τεχνολογία - άνθρακα και πετρέλαιο - και βγάζει «φάουλ» την KfW για την επιλογή της. Επίσης, στο neurope.com προσπαθώ να δείξω – με νούμερα και στοιχεία - ότι η επένδυση στο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο «σαμποτάρει» τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με απλά λόγια: πώς θα βγούμε από την κρίση αν επιλέγουμε τις επενδύσεις που συνολικά θα έχουν μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος;

Όσο το θέμα προχωρούσε στο εξωτερικό, ο συνάδελφός μου Ιάσονας Κάντας βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα - αν θέλετε, δείτε το οδοιπορικό του εδώ: http://enfo.gr/ar2489
Διαβάζοντας το, αναρωτιέμαι: αν ζούσα εκεί, θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το λιγνίτη; Πώς θα ήταν να περιμένω τη μετεγκατάσταση του χωριού μου πριν το «καταπιούν» τα ορυχεία που επεκτείνονται; Δεν ξέρω αν το πιο στενάχωρο είναι το ανθρώπινο κόστος (οι αρρώστιες και όχι μόνο) ή η αίσθηση του μοιραίου, ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Επιλογές όμως μπορεί να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο! Έχουν τον ανοιχτό ορίζοντα ώστε να επιλέξουν με τα σωστά κριτήρια. Σ’ αυτήν την ανατροπή στοχεύει η εκστρατεία μας: να πετύχουμε το σωστό προγραμματισμό! Όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο ομαλή θα είναι η αλλαγή για όλους μας.

Και τα καλά του λιγνίτη που θα στερηθούμε; Οι μαρτυρίες των κατοίκων δείχνουν πως οι παροχές της ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως η ικανότητα του λιγνίτη να εξαγοράζει την κακή του πλευρά όσο πάει και χάνεται. Η δύναμή του ήταν πάντα στην οικονομική του αξία, όμως τώρα οι καθαρές εναλλακτικές (π.χ. φωτοβολταϊκά) γίνονται φθηνότερες, ενώ το κόστος του ολοένα αυξάνει: στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων της Ευρώπης είμαστε πια υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «πρόστιμο» για τις εκπομπές CO2 του λιγνίτη. (Αυτό το κόστος για την «Πτολεμαΐδα 5» θα ανέβει από τα 92 εκατομμύρια ευρώ το 2020, στα 240 εκατομμύρια ευρώ το 2040, για κάθε χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου!)

Μπαίνουμε στην τελική φάση της καμπάνιας! Στόχος μας τις επόμενες μέρες να παραδώσουμε τις υπογραφές σας μαζί με τα στοιχεία μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στη γερμανική KfW που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έργο. Θα σας ενημερώσω μόλις έχουμε νεότερα. Όπως πάντα, θα με βρείτε στο theo.nantsou@wwf.gr .


Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

Σχετικές Αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι Σελίδες