Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Έχουμε τη συνταγή για να ταΐσουμε όλο τον κόσμο: αν σταματήσουμε να πετάμε το ένα τρίτο της τροφής που παράγουμε, δεν θα χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο νηστικά κάθε βράδυ.
Έχουμε ήδη όλα τα απαραίτητα συστατικά: ένα απίθανο κίνημα στη Γαλλία μόλις πέτυχε να περάσει
νόμο που αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα προϊόντα σε άπορους και άστεγους. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ ψάχνει τρόπους να απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ να ακυρώνουν τεράστιες παραγγελίες τροφίμων στο παρά πέντε. Και ο ΟΗΕ έβαλε στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ.
Η χρονική συγκυρία είναι το παν για να πετύχει η συνταγή μας.
Είμαστε ήδη σε επαφή με πολιτικούς που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν νομοθεσία, αρκεί να τους στηρίξουμε με μία δυναμική κινητοποίηση. Ας πιάσουμε γρήγορα το ένα εκατομμύριο υπογραφές, για να υποβάλουμε το ψήφισμα στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕ πριν αυτή κλείσει και να ξεκινήσουμε να πιέζουμε μαζί με συνεργάτες ανά τον κόσμο μέχρι να περάσουμε τους απαραίτητους νόμους.
Πρόσθεσε το όνομά σου και στείλε τo ψήφισμα σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί ένα πιάτο φαΐ:
https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bNelPib&v=61741
Εδώ και 15 χρόνια, η οργάνωση που ίδρυσα, το Feedback, καταπολεμά σούπερ μάρκετ που πετούν αστρονομικές ποσότητες φαγητού. Στην Κένυα διαπιστώσαμε ότι περίπου τα μισά
λαχανικά που καλλιεργούνται για σούπερ μάρκετ της Δύσης πετιούνται. Τους λένε ότι τα προϊόντα έχουν λάθος σχήμα ή χρώμα ή απλά ακυρώνουν ολόκληρες παραγγελίες την τελευταία στιγμή.
Έχω συναντήσει εργάτες που δουλεύουν για μεροκάματο μικρότερο των 2$ οι οποίοι δεν πληρώνονται καν όταν οι παραγγελίες ακυρώνονται. Έτσι, δεν μπορούν ούτε να ταΐσουν τα παιδιά τους ούτε να τα στείλουν στο σχολείο. Ακόμη,
παραγωγοί αναγκάζονται να υπογράφουν συμβόλαια που τους απαγορεύουν να δωρίζουν τα περίσσια τρόφιμα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Στη Βρετανία είναι πια παράνομη τέτοια μεταχείριση των παραγωγών από τα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει ρυθμιστική αρχή που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες από παραγωγούς και μπορεί να βάλει πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ μέχρι και 1% του τζίρου τους.
Ήδη διερευνάται η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε και διευθυντές άλλων καταστημάτων.
Ο ΟΗΕ έχει στόχο τη μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων κατά το ήμισυ, έως το 2030. Και ήδη υπάρχει κινητοποίηση. Η ΕΕ έχει ανοίξει διαβούλευση για να σταματήσει τις ανήθικες εμπορικές πρακτικές των σούπερ μάρκετ ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για μείωση των απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν δείξει το δρόμο ενώ
πολιτικοί σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Ουάσιγκτον πιέζουν για αλλαγή. Τώρα είναι στο χέρι μας να τους δώσουμε μία ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσουν τους νόμους που θα βάλουν τέρμα στη σπατάλη των τροφίμων.
Πρόσθεσε το όνομά σου:
https://secure.avaaz.org/el/food_waste_loc/?bNelPib&v=61741